TIOP – 2.2.6-12 / 1B – 2013 – 0003

ERFA logó
Új Széchenyi Terv logó

A Szent Lázár Megyei Kórház infrastrukturális fejlesztése a magasabb színvonalú betegellátás érdekében

A pályázat forrását az Európai Regionális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja az Új Széchenyi Terv – Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetésre kerülő, TIOP- 2.2.6 /12/1/B kódszámú, „Struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével” című felhívás kapcsán.

A támogatási összege: 2.043.903.571 Ft
A támogatás intenzitása: 100%
A projekt időtartama: 2013.10.01 – 2015.05.31.

A Szent Lázár Megyei Kórház 2,043 milliárd forintos támogatást nyert el a megyei fekvőbeteg-ellátás struktúraváltását elősegítő infrastruktúra-fejlesztésre, azon belül is főként eszközbeszerzésre. A projekt segítségével a kórház nemcsak az EU általános irányvonalainak és a hazai egészségügyi szabályozásnak felel meg, hanem a magyarországi egészségügyi intézményekhez képest is kiemelkedő színvonalú ellátást tud nyújtani, csökkentve ezzel a térség lakóinak kiszolgáltatottságát.

Az új, központi sterilizáló létrehozásával megszűnt a decentralizált, fertőzésveszélyes működés. Az új sterilizáló a megye másik két kórházát is képes ellátni.

Az MR készülék éves szinten akár 5000 vizsgálat elvégzésére is képes, növelve a túlélési esélyeket és rövidítve a beteg-utakat.

A projekt keretében kialakítottunk egy intenzív osztályos elkülönítőt a dolgozói- és beteg-utak szétválasztására. Ennek eredményeképp radikálisan csökkent a fertőzésveszély kialakulásának lehetősége.

A központi műtőblokk eszközparkjának korszerűsítésével  javult az ellátás színvonala, illetve csökkent annak költsége és az időtartama. A korszerűsítéssel várhatóan növekszik az egynapos, minimál-invazív beavatkozások száma.

A patológia eszközállományának korszerűsítésével lehetőség nyílik a térségi kórházak közötti együttműködésre.

A gasztroenterológiai labor korszerűsítése lehetőséget ad a párhuzamos vizsgálatok elvégzésére, így csökken a várakozási idő.

A világviszonylatban is csúcstechnológiát képviselő berendezések biztosítják a kórház korszerű egészségügyi ellátásátmint például – a megyében egyedülálló – MAGNETOM Essenza 1,5T MR-készülék, amely világszerte már több, mint 1000 telepítéssel bizonyítja a kiemelkedő teljesítményt.

A MAGNETOM Essenza olyan technológiával működik, amely leegyszerűsíti az MR-vizsgálatok menetét, egyúttal hatékony és kitűnő MR képek készítését teszi lehetővé. A saját kategóriájukban legrövidebb mágnesméret és az optimalizált tekercsek – a legmodernebb tekercs készletettel – gondoskodnak mind a beteg, mind a kezelő személyzet komfortérzetéről, emellett a készülék gazdaságosan és lényegesen kevesebb zaj kibocsátásával működik.

A támogatásnak köszönhetően gazdagodhatott a Kórház egy Cios Alpha röntgenkészülékkel, ami az első olyan C-íves berendezés Magyarországon, amely a „Full View FD “ technológiájú digitális flat detektorral rendelkezik. Ez a technológia – a hagyományos képerősítős berendezésekkel ellentétben – kiváló képminőséget és legalább 25 százalékkal nagyobb lefedettséget biztosít még a képrotáció alatt is. Érdemes megemlítenünk a Siremobil Compact L-t, egy olyan mindentudó kompakt sebészeti képalkotó berendezést is, mely az ortopédiában, a trauma-, az érrendszeri- és ambuláns ellátás során is egyaránt jól használható eszköz.

A projekt megvalósítása elősegíti a Nógrád megyei lakosság általános egészségi állapotának javulását, jelentős egészségnyereség érhető el vele, továbbá a korszerű orvos-technológiai és IT eszközök bevezetésével és használatával az ellátás minősége és a dolgozók munkafeltételei is nagymértékben javulnak.