Parkosított udvar

Szolgáltatás

Az alábbi fejezetben az intézményünkben működő szolgáltatásokról tájékozódhatnak az érdeklődők. Segítséget nyújt az egészségügyi dokumentációkban, a családvédelemben, lelki gondozásban és a vip ellátásban.

Egészségügyi dokumentáció kérő lap

Központi Sterilizáló

Központi Dietetika Szolgálat

Dietetika, a gyógyító tevékenység szolgálatában A dietetika, alkalmazott táplálkozástudomány, mely megszabja az egészséges ember mindenkori szükségletét és megadja azt a módot, amellyel a mindenkori szükséglet a táplálkozással a legelőnyösebben fedezhető. A dietetika speciális követelményei elsősorban akkor érvényesülnek, ha nem egészséges emberről, hanem betegségről van szó. Ilyenkor a dietetika célja nem a maximális teljesítőképesség biztosítása, hanem az, hogy a beteg ember egészséges korában elért teljesítőképességet minél tökéletesebben és minél rövidebb idő alatt elnyerje.

A dietetika szerepe a gyógyításban egyáltalán nem csökkent, és a lényege nem az, hogy a betegek számára bizonyos ételek tilosak, tehát a megszorítások sorát tartalmazza, hanem tudományos alapon történő alkalmazkodás a megbetegedéshez és azoknak az étrendi lehetőségeknek a biztosítása, amelyek révén a beteg kondíciója fennmarad vagy helyreáll. A dietetika nemcsak tiltásból áll, hanem fokozott juttatásból is. A modern dietetikában az alapelvek a lényegesek, maga a diéta minden ember számára más és más, egyénien változó.

A diéta elengedhetetlen tartozéka a beteg gyógyításának, és a betegségek nagy sorában egyenrangú – ha nem is mindig egyenértékű – a gyógyszeres kezeléssel, a fizikális gyógyítással, a beteg életmódjának megadásával, a pszichoterápiával és esetleges más gyógyító eljárásokkal. A legtöbb gyógyszer hatását is elősegíthetik, vagy csökkenthetik a szervezetbe jutó anyagok.

 A betegélelmezésben a kóros folyamatok által megszabott fokozott vagy csökkent tápanyagigényből kell kiindulni. A betegélelmezés alapja tehát a kórélettani ismeret. A betegélelmezés csak akkor lesz megfelelő, ha fokozottan törekszik a kívánatos és ízletes étel juttatására. A beteg igényeinek, az egészségügyi előírásoknak, és az orvosi javaslatoknak az összeegyeztetése, a dietetikus feladata. A betegélelmezés ezeken át alakul a gyógyítást szolgáló tényezővé.

Dietetika, a diabétesz szolgálatában

A cukorbetegek számára a helyes életvitelhez szükséges ismeretek elsajátítása szó szerint „létfontosságú”. Ezért, hazánkban is kiemelt fontosságúvá kell tenni a cukorbetegek jelenleginél szélesebb körű felkészítését, ami – reméljük, már nem sokáig – hiányzik a hatékony ellátás alapfeltételei közül.

A cukorbetegek kezelése nem képzelhető el az étrend megfelelő módosítása, a diéta nélkül. A gyakorlatban ez bizonyul az egyik legnehezebben megoldható feladatnak. Nem véletlenül: étkezni, enni, inni nagyon jó dolog, a legfontosabb örömforrások egyike, azon túlmenően, hogy a táplálkozás az élet egyik alapfeltétele is.

Miért nehéz helyesen diétázni? Az egyik ok, a megszokás. Nehéz váltani. A másik ok: a diétával kapcsolatos széles skálán mozgó tévhitek sora. Az egyik véglet: nem is kell diétáznia, a másik véglet szerint: szigorú előírás szerint, grammra, percre pontosan étkezzen. A legtöbb ember számára nehézséget okoz, ha azt a tanácsot kapja, hogy változtasson étkezési szokásain, de nem magyarázzák el, hogy mit és hogyan. Mit érdemes változtatni? Mit egyen, mikor és mennyit?

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban működő Központi Dietetika Szolgálat dolgozói ebben kívánnak segítséget nyújtani.

Verbói Eleonóra dietetikus
Ildzsáné Ipacs Ildikó dietetikus

06-32/522-000 (2431 mellék)

Mozgó Szakorvosi Szolgálat

Mozgó Szakorvosi Szolgálat – Szülészet-nőgyógyászat
Mozgó Szakorvosi Szolgálat – Csecsemő-és gyermekgyógyászat

Tevékenységük: Az Intézet a NEAK-al fennálló szerződés alapján, a területi ellátási kötelezettség figyelembevételével látja el a szűrési feladatokat a települések egészségügyi központjaiban, orvosi rendelőiben.

Szociális Iroda

Munkatársaink: Rigó Anita kórházi – szociális munkás, tereptanár

Helye: E épület 1 emelet 1055 szoba

Telefon: +36 32 / 522 000 (2101 vagy 2356 mellék)

Irodánk két munkatársa minden hétköznap várja jelzésüket, orvos, nővér, beteg vagy hozzátartozó részéről. Célunk, hogy a gyógyító team tagjaként, képessé tegyük a beteget és hozzátartozóit a felmerülő szociális problémák kezelésére .Így betegeinknek lehetősége van arra, hogy az intézetből való kikerüléskor már egy mindenre kiterjedő otthoni vagy más intézményi ellátás fogadja, segítve őt a mindennapokban.

Egészségügyi, szociális, jogi és államigazgatási ismereteink révén az élet számos területén tudunk segítséget, alternatívát ajánlani.

Főbb feladatkörünk:

 • Kiemelt kórtermekben történő elhelyezés (kórházi benntartózkodás meghosszabbítása)
 • Információ nyújtás a szociális juttatások lehetőségeiről, tanácsadás
 • Szociális ügyintézés (pénz és természetbeni támogatások, segélyek, járadékok, stb.)
 • Szociális intézményi elhelyezés (átmeneti és tartós bentlakást biztosító intézmények)
 • Otthoni segítségnyújtás megszervezése (házi gondozás, otthonápolás, étkeztetés)
 • Egyéni esetkezelés (a gyógyítás során felmerülő szociális és lelki problémák kezelése)
 • Segítő beszélgetés, életvezetési tanácsadás

VIP szobák

 • Belgyógyászati utókezelő (Gy épület, 1. emelet)
 • Traumatológia és Ortopédia osztály/ Ortopédia részleg (A épület, 7. emelet)
 • Sebészeti osztály (A épület, 3. emelet)
 • Belgyógyászat – Gasztroenterológia Osztály (A. épület, 1. emelet)
 • Szülészet-nőgyógyászati osztály (A épület, 5.- 6. emelet)

Családvédelmi Szolgálat

Tanácsadás: H: 8:00 – 14:30 , K, Sz, Cs: 8:00 – 14:00 P: 8:00 – 13:30
Tel.: +36 32 522 000  (2119 mellék)
Mobil.: +36 30 867 7442
Előjegyzés szükséges. Előjegyzés 7:30 – 8:00 között, telefonon vagy személyesen.

Lelkigondozó

Kórházunkban is dolgozik klinikai lelkigondozó, akinek a szolgálatát mindenki igénybe veheti kórházi tartózkodása során ingyenesen.

Miben segíthet egy lelkigondozó?

„Legyek a kendő, mely könnyet töröl,
Legyek a csend, mely mindig enyhet ad.
A kéz legyek, mely váltig simogat,
Legyek, s ne tudjam soha, hogy vagyok.”
(Reményik S.: Akarom)

A lelkigondozó a kórházban dolgozó „beszélgető ember”, aki meghallgat mindent, amit el szeretne mondani. Elbeszélget Önnel, ha ki akarja önteni szívét, elmondani gondjait, problémáit, félelmeit vagy örömét. Együttérzésre, megértésre számíthat, arra, hogyha megosztja terheit, könnyebb lesz azokat viselni. A lelkigondozó segít keresni miértjeire a választ, segít megkeresni további életútjának értelmét. A lelkigondozót a beszélgetéssel kapcsolatban titoktartás kötelezi.

Ki a kórház lelkigondozója?

Ocsovainé Zsélyi Rita klinikai lelkigondozó, pasztorális tanácsadó. Végzettségét a Semmelweis Egyetem és a Sapientia Főiskola képzésein szerezte.

Hogyan érhető el?

Hívható a következő telefonszámon:  +36 / 32 522-000 3949-es gyorshívó (E1063-as szoba). Kérheti a nővérek segítségét is.

Ki találta ki ezt a szolgálatot?

A kórház lelkigondozója a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának keretein belül működik. Ezt a szolgálatot Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök alapította 2004-ben. A lelkigondozók fizetését a váci püspökség adja. Szolgálatukat ettől függetlenül mindenki igénybe veheti felekezeti, világnézeti hovatartozását nem számítva. A váci püspökség azért tartotta fontosnak létrehozni ezt a szolgálatot, hogy jelezze: a kereszténységben fontos, hogy ne hagyjuk magukra a betegeket, akiket nem megtéríteni, hanem egyéni helyzetüket, sorsukat megérteni szeretnénk.

Egyházi szolgálat a kórházban

Ha a saját egyháza lelkészével szeretne találkozni, vele beszélgetni, szentségeket felvenni, a lelkigondozó segít Önnek ebben.

Katolikus szentmise minden szerdán du. 3 órakor.
Evangélikus istentisztelet minden hónap 2. vasárnapján.

A kórházkápolna a GY épület földszintjén található.

Misék rendje

Római katolikus szentmise szerdánként 15 órától a Szent Lázár kápolnában.

Gyógyszertár

A Gyógyszertár Rendelő Intézet földszintjén a bejárat mellett található.

Nyitvatartás: H, K, Sz, Cs, P: 8:00 – 15:00 Tel: +36 32 / 310-808

Hallókészülék bolt

A Hallókészülék bolt a Rendelő Intézet Alagsorában, a 24-es szobában található.
Nyitva: H, K, Sz, Cs, P: 7:00 – 15:00
Tel: +36 / 32 522 000 (2345 mellék)

Posta

Levélküldemény esetén kérje az osztályos főnővér segítségét.

A Postai úton érkező pénzküldeményt nem áll módunkban az Önök részére eljuttatni, csak a postástól történő személyes átvételre van lehetőség. Ehhez szükséges feltüntetni a feladónak a címzett adatainál a gyógyító/kezelő osztály megnevezését, ahol a beteg elhelyezésre került. (Házirend V/2. pont)

Internet

Az Internet az emelt szintű ellátást biztosító szobákban (V.I.P.) díjmentesen áll az ellátottak rendelkezésére.

Szűrőprogramok

Szülészeti és nőgyógyászati szűrési helyek:
Dr. Gordos Szilárd: Bátonyterenye, Cered, Mátraverebély, Nagybárkány.
Dr. Horváth Imre: Mátranovák, Mátraterenye, Mátraszele, Bárna, Dorogháza, Nemti, Kazár, Mátramindszent.
Dr. Hajósi Ferenc: Nógrádmegyer, Magyargéc, Endrefalva, Szécsényfelfalu, Karancsság, Ságújfalu, Sóshartyán, Karancskeszi, Karancslapujtő, Karancsalja, Egyházasgerge, Etes, Litke.