Takács Péter: országhatáron túlmutató jelentőséggel bír Salgótarján új onkológiai központja

Mint arról korábban már beszámoltunk: a közelmúltban ünnepélyes keretek között adták át Salgótarjánban az új onkológiai központot. Nógrád vármegye eddigi legnagyobb egészségügyi beruházása az egész régió életében óriási lépés, sőt, túlmutat az országhatáron is. Az ünnepségen dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár válaszolt a média, köztük portálunk kérdéseire is.

– A kormány több milliárd forinttal támogatta Salgótarjánban az onkológiai centrum megépítését, okoz-e nehézséget megfelelően képzett munkaerőt biztosítani a működéshez? Mivel lehet ön szerint vonzóvá tenni Salgótarjánt a fiatal szakemberek számára?
– Az onkológiai tömb 17,5 milliárd forintos támogatással valósult meg. Nem csak a vármegye életében óriási dolog ez, hiszen sugárterápiás szempontból regionális ellátóhely jött létre Salgótarjánban. A budapesti ellátórendszer sok szempontból túlterhelt, így nagy szükség volt arra, hogy az észak-pesti agglomeráció, Pest vármegye északi része és Nógrád vármegye betegforgalmától tehermentesítődjön a központi régió. Sokkal egyszerűbb az itt élőknek Salgótarjánba utazni a kezelésekért, mint a budapesti Országos Onkológiai Intézetbe, vagy az Uzsoki kórházba, ahol eddig megkapták ezeket. A szakember ellátottságról annyit, hogy Düsseldorfból tért haza egy orvoskolléga, aki immár a salgótarjáni kórház csapatát erősíti. Kiváló az orvosi felkészültség, van fizikus is, akinek munkája ezekhez a csúcstechnológiás gépekhez elengedhetetlen. A szakdolgozókat pedig a kórház folyamatosan képzi. Dr. Szabó Géza főigazgató elmondta, hogy tízen jelentkeztek a különböző asszisztensi képzésekre. Ez is bizonyítja, hogy hosszabb távon megoldott lesz a szakemberek kérdése. 

– Az átadóünnepségen arra is kitért, hogy a salgótarjáni kórház a jövőben szívesen fogad határon túli betegeket is. Úgy fogalmazott, hogy amennyiben a szlovák politikai helyzet lehetővé teszi, ennek az intézményes feltételeit is megteremtik. 
– Az Európai Unió kiváló kereteket ad arra, hogy a határon átnyúló betegellátást ki tudjuk szélesíteni. Ekkora centrumnak akkor van értelme, akkor tudjuk jól kihasználni a kapacitásait, ha nem állunk meg az országhatáron belül. Jelenleg partnert keresek a szlovák kormány részéről a kapcsolatfelvételre. Egyrészt Sátoraljaújhely és Kassa viszonylatában látok lehetőséget az együttműködésre, továbbá Nógrád és Ipolyság viszonylatában, valamint Komárom, illetve Révkomárom környékén, Esztergomot is ideértve. Ezeken a tengelyeken a szlovák és a magyar ellátórendszer kapacitásait kölcsönösen kihasználva tudjuk megoldani talán a legjobb színvonalú és gazdaságosan fenntartható betegellátást. 

Nógrád vármegyében az utóbbi időben nem csak Salgótarjánban, hanem a pásztói és a balassagyarmati kórházakban is jelentős beruházások valósultak meg. Vannak-e további olyan tervek a közeljövőben, amelyek a térség egészségügyi ellátásának fejlesztését célozzák meg?
– Az elmúlt hónapokban valamennyi vármegyei kórház igazgatójával és fenntartójával, illetve a helyi politikusokkal, képviselőkkel is tárgyaltam. Minden megyében áttekintettük az eddig megtett intézkedéseket és beazonosítottuk azokat a kapacitásokat, amiket még fejleszteni kell az adott megyében. A kormány valamennyi ágazat figyelmét felhívta arra, hogy egy középtávú tervben gondolkozva határozza meg a következő időszak fejlesztéseit. Függetlenül attól, hogy jönnek-e erre uniós források, vagy Brüsszel továbbra is visszatartja a nekünk jogosan járó fejlesztési pénzeket. Nekünk a magyar emberek érdekében egy tudatos tervezésre van szükségünk. Középtávon szeretnénk odáig eljutni, hogy mind az alapellátás, mind pedig a járó- és a fekvőbeteg szakellátás rendszerét úgy alakítsuk ki, hogy mindenki az állapotának megfelelő helyen, a legjobb minőségben kapjon ellátást. 

– Hány beteg fogadására rendezkedtek be a salgótarjáni onkológiai központban?
– Amennyiben a teljes kapacitást két műszakban ki tudjuk használni, akkor száz, száztíz beteg kaphatja meg a sugárterápiás kezelését. Nekik a jelentős részük járóbeteg, de húsz ágyas fekvőbeteg sugárterápiás részt is kialakítottak az intézményben. Kemoterápiás kezelőhelyiségből tíz darabbal rendelkeznek és van egy húsz ágyas fekvőbeteg onkológiai osztály is. A projekt tehát megyén túlmutató jelentőséggel bír, hiszen ekkora kapacitás nagyjából ötszáz-hétszázezer ember ellátására is elegendő a sugárterápiát tekintve.

Forrás: Nool.hu
Fotó: NVSZLK

Takács Péter