Születés hete

A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház a szülészet-nőgyógyászati ellátás teljes spektrumát lefedi. Nagy jelentőségű a frissen átadott onkológiai centrummal szorosan együttműködő nőgyógyászati daganatsebészet, azaz a rosszindulatú nőgyógyászati daganatok műtétes kezelése.
A nőgyógyászati nagy- és kiterjesztett műtétek túlnyomó többségét laparoszkópos úton történik.
Korszerű nőgyógyászati helyzetjavító és vizelettartást javító hüvelyi és laparoszkópos háló és szalagműtéteket is végzünk.
A speciális szakrendeléseken az alap nőgyógyászati rendelés és várandós gondozás mellett gyermek-nőgyógyászati, meddőségi és menopausalis ellátás is folyik.
A szülészeti részleg több mint 25 éve rooming-in rendszer szerint működik. Nem csak bababarát, hanem családbarát elvek is érvényesülnek. Ez azt jelenti, hogy az újszülöttek a nap 24 órájában az anyukák mellett lehetnek, de az anya kérésére a szakszemélyzet ellátja a túlságosan kimerült kismamák újszülöttjeit.  A teljes körű felvilágosítás mellett felkészítjük a kismamákat az igény szerinti szoptatásra. A szülést követő korai hazabocsátás igen közkedvelt a szülőnőink körében. Szinte a teljes várandóspopuláció már a várandósság elejétől az osztály munkatársainak gondozása alatt áll. Magas szintű a magzatok ultrahang diagnosztikája. Az elmúlt 3 évben 3 új ultrahang készülék is érkezett. A vizsgálatokon szívesen veszik a hozzátartozók jelenlétét is.
Szülés után lehetőség van egy vagy kétágyas szobában történő elhelyezésre. A nőgyógyászati betegek részére is tudunk emelt komfortfokozatú ellátást biztosítani igény szerint. 

szülésszám a megyei intézményben az elmúlt években sem csökkent. Az apás szülések száma megközelíti a 70%-ot.

A terhesség megszakítások száma viszont határozottan mérséklődött.  Az elmúlt években két ütemben is fejlesztésre kerültek a szülőszobai észlelő berendezések, három új komplex magzati-anyai észlelő monitort újabb két telemetriás, vízálló, vezeték nélküli készülék követte, a szülőszobai észlelő hálózatba integrálva, ami nem csak nagyobb szabadságot ad a vajúdónak – nem kell ágyhoz kötve maradnia a vajúdás alatt – hanem még zuhanyozhat, vagy az új családbarát szülőszobánkban elhelyezett kádban is vajúdhat vele anélkül, hogy egy pillanatra is le kellene mondanunk a magzat életjelenségeinek megfigyeléséről, regisztrálásáról. A kényelmesen berendezett családbarát szülőszobán túl a másik három vajúdó helyiséget is komfortosabbá, otthonosabbá tettük.
Az ápolási egységekben minden betegszobához külön vizesblokkot alakítottunk ki, de lehetőség van egyágyas kórtermet is igénybe venni még magasabb komfort fokozattal.