Szakmai nap és SKILL labor bemutató

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban „SKILL laborok fejlesztése” nevű projekt keretében szakmai napot tartottunk. A meghívott vendégeket Dr. Szabó Géza főigazgató köszöntötte majd Dr. Németh Norbert tanszékvezető egyetemi tanár oktatási dékánhelyettes a Debreceni Egyetem részéről szólt a hallgatósághoz. Mátyus Péter országos instruktor előadását követően Dr. Demján Mónika intézményünk intenzív osztályának főorvosa, skill labor felelős mutatta be az oktató tevékenységet. A szakmai nap a demonstrációs helyiségek bemutatásával folytatódott.

Az EFOP-4.2.2-16-2017-00001 Skill laborok fejlesztése projekt célja a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelése, továbbá a skillképzés gyakorlatának általánossá tétele a hazai orvos- és egészségügyi szakdolgozó képzésben.

A fejlesztés eredményeként skill-laborhálózat épült ki 19 helyszínen a 3 egyetemi skill-központ (Debrecen, Pécs, Szeged) és a szakmai irányításukkal működő 16 oktatókórházi skill-labor bevonásával. A projekt biztosította ehhez a infrastrukturális feltételeket és a klinikai-technikai jártasságot elősegítő eszközparkot.

A skill-labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és ápolóképzésben résztvevők gyakorolhatják a betegellátást, ahol valósághű körülmények között oktathatók a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások – mindez kockázatmentes, korszerű és magas színvonalú eszközökkel felszerelt környezetben. A fejlesztés részeként egységes skill oktatási-képzési programot dolgoztak ki, melyhez módszertani kézikönyv és az eszközök szakszerű használatát bemutató módszertani útmutató készült.

A projekt keretében az oktató kórházak már 2019 óta tartanak készségátadó (pl. alapszintű újraélesztés, lumbálpunkció, vénabiztosítás) képzéseket. A járványhelyzet idején a skill képzések iránti igény erősen megélénkült, jól mutatja ezt, hogy a képzések ebben az időszakban is folyamatosan zajlottak.

A Nógrád megyei Szent Lázár Megyei Kórházban a „GY” jelű épületben kialakított részleg működik skill-laborként. A területen helyet kapott egy elméleti oktatóterem, egy demonstrációs terem, egy műtő bemosakodó helységgel, egy ultrahang gyakorló terem, egy operátori helység, eszközraktár és öltözők is.

A skill-labor munkáját Dr. Demján Mónika főorvos irányítja Csikos Dóra Rendelőintézeti- gondozói igazgató skill laborasszisztenssel. A projekt keretében összesen 17 orvos és diplomás ápoló vett részt instruktor képzésen, akik a laborban az oktatásokat vezetik.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legnagyobb igény az ápolási, szakápolási tevékenységek, az alapszintű reanimáció, a sürgősségi, életet veszélyeztető kórképek elhárítására irányuló készségek valamint az aneszteziológia és intenzív terápia manuális beavatkozásainak elsajátítására mutatkozott. -gyp-

Forrás: Nool.hu
Fotó: NVSZLK