Országos Szakmai Vetélkedő

Országos szakmai verseny díjazottjai

A Szent Lázár Megyei Kórház Stroke osztályának csapata, az előkelő hatodik helyen végzett az Országos Szakmai Vetélkedő döntőjében

A kétszáz éve született Kossuth Zsuzsanna emlékév jegyében idén nyolcadik alkalommal, október 27-én, Budapesten a Lurdy Házban rendezték meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete rendezésében az immáron már hagyománnyá vált Országos Szakmai Vetélkedő döntőjét.

Idén ismét az ország 20 legeredményesebb csapata mérte össze tudását, minden Területi Szervezet legjobbjai indultak az országos szintű megmérettetésen.  A kórteremnek berendezett helyiségben a gyakorlati munkához szükséges eszközökkel valamint „élő” betegeket imitáló személyzettel álltak a versenyzők rendelkezésére.  Szakmai teszt, reanimáció és demonstrációs termi szakmai bemutató töltötte ki a délelőttöt.  A nap második felében villámkérdések, Kossuth Zsuzsanna emlékév alkalmából ápolástörténeti kérdésekből összeállítva, keresztrejtvényhez hasonló szórejtvény, tájanatómia következett. Zárásként a csapatok remek szösszenetekkel, általuk összeállított videókkal mutatkoztak be, ismertették meg egymással a hétköznapi tevékenységeiket, vidáman levezetve a nehéz napot.

A program során az ország minden megyéje megmérettette magát, szűkebb hazánkat a megyeszékhely Szent Lázár Megyei Kórház Stroke osztályának szakdolgozói képviselték, számot adva elméleti és gyakorlati tudásukról. Az „Agyfürkészek„ névvel indult csapat tagjai: Laczkó Erika, Tóth- Hegedűs Beáta, Bódiné Tóth Emese és Varga Brigitta hatodik helyezést értek el. A szoros versenyben az elérhető 200 pontból, az első helyezett csapat és a salgótarjáni hölgyek teljesítménye között mindösszesen 10 pont volt a különbség.

Laczkó Erika főnévér a csapat vezetője elmondta, hogy az előző években helyi és megyei versenyeken rendszeres indultak és idén jutottak be először az országos döntőbe. Külön öröm volt számunkra hogy nem csak az anyaintézményt, hanem az egész megyét képviselhettük. Az osztály jellegét tekintve nem volt egyszerű a felkészülés, nem csak a saját szakterületünkön kellett bizonyítanunk, hanem az egészségügyet felölelő több szakirányból is.

Az intézmény vezetése, Csikos Dóra ápolási igazgató helyettes, Dr. Tóth Viktória osztályvezető főorvos, Bialkó Zoltánné egészségügyi gyakorlatvezető, Bertókné Tamás Renáta megyei vezető ápoló és Verner Eleonóra mentőtiszt mindenben támogatták a csapat felkészülését,  a kollégák pluszmunkát vállalva segítettek. A szakirodalom áttekintésében támaszkodhattunk a kórház könyvtárára, egyúttal már megkezdve a felkészülést a jövő évi megmérettetésre is, hiszen titkon kupával szeretnénk hazatérni. A közel tíz éves közös szakmai munka összekovácsolta a négyfős csapatot, mely erőpróbának csapatépítő jellege is volt. A szakmai rész végén az „élő” beteget imitáló Úr mosollyal köszönte meg a profi csapatmunkát.  Az osztályunkon bent fekvők is hallották a délutáni estébe nyúló újraélesztési gyakorlatainkat és tréfásan megjegyezték már ők is megismerték általunk azt. A versenyről hazatérve betegeink is gratuláltak sikereinkhez.

Bódiné Tóth Emese kiemelte, hogy a felkészülés során nagyon fontos volt a háttér ország a család megértő támogatása is.

Tóth-Hegedűs Beáta szerint jól felkészültek a protokoll szerinti újraélesztésből is, és az ismeretek folyamatos bővítésével anatómia ismeretekből már most megkezdte a felkészülést a jövő évi megmérettetésre.

Varga Brigitta csapattag hozzátette, hogy két kiskorú gyermeket nevel egyedül és a fiának példaként tudta felmutatni, ha szorgalom és kitartás van, akkor ez példaértékű.

A bemutatkozás az én reszortom volt, és ezt kihasználva a kislányommal együtt készültem otthon, ő volt a közönségem.

– A csapat tagjai a képen balról: Laczkó Erika főnővér, Bódiné Tóth Emese, Tóth-Hegedűs Beáta és Varga Brigitta stroke osztály nővérei
– Az elismerő oklevél

Kép és szöveg Gyurkó Péter