Komplex beruházás: újabb felújítási munkálatok kezdődnek a salgótarjáni kórházban

Sajtótájékoztatót tartottak péntek délelőtt a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházat érintő újabb fejlesztések elemeiről és azok kivitelezéséről. Az eseményen Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, valamint dr. Laczkó Tamás megbízott főigazgató is hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos ez a komplex beruházás a kórház állapotának és a dolgozók munkakörülményeinek a javítása érdekében.

Mint arról korábban már beszámoltunk: 2017 márciusában Orbán Viktor miniszterelnök együttműködési megállapodást kötött Salgótarján önkormányzatával, és a Modern Városok Program keretében megállapodás született a vármegyei kórház onkológiai fejlesztéséről. Mint a sajtótájékoztatón is említette dr. Laczkó Tamás megbízott főigazgató, kezdetekben csupán egy onkológiai központról volt szó, amely a következő időszak tárgyalásai kapcsán lett egy igazán komplex beruházás.

– A kórház területén egy új tömb épült, ez több mint 3000 négyzetméter alapterületű. 257 nagyon komoly orvostechnológiai berendezés került a tulajdonunkba, amelyek az onkológiai betegek ellátását, illetve a sebészeti jellegű tárgyszakmákat érintik – fogalmazott dr. Laczkó Tamás.

Beszédében kitért arra is, hogy a felújítás eddigi szakaszai során a központi laboratórium újult meg teljes körűen, amelyhez kapcsolódik még a képalkotó diagnosztikai, vagyis a röntgen osztály létesítése is. Megépült továbbá az új szívkatéteres műtő, amelyet a tervek szerint szeptembertől fognak majd használni a betegek javára, illetve egy éjjel-nappali fel- és leszállásra alkalmas heliportot is létrehoztak.

A komplex beruházás utolsó szakasza kezdődik el

A salgótarjáni kórház megbízott főigazgatója hozzátette: a fejlesztés záróüteme két egységből fog állni, egyrészt kialakítanak egy világszínvonalú gasztroenterológiai szűrőközpontot, másfelől pedig egy nagyarányú szemészeti fejlesztés fog megvalósulni a nyáron. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban történt, összesen több mint 17 milliárd forintból megvalósított komplex egészségügyi beruházás rendkívül szükséges elemeket tartalmazott, amelyeket még az utolsó etap során kibővítenek.

– Amit még nagyon fontosnak tartok, mert ez is lényeges része lesz a felújításoknak: a betegek és az egészségügyi szakdolgozók komfortérzetének a javítása is megtörténik majd. Például vizesblokkokat alakítanak ki és a fűtést is korszerűsítik. Ezzel a beruházással válik teljessé ez a program, amely nem csupán Salgótarján térségének, hanem a határon túli magyarság ellátása szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel fog bírni – közölte az országgyűlési képviselő.

Erdei Zoltán József, az EB Hungary Invest Kft. ügyvezetője kifejtette a tájékoztatón, hogy a következő szakaszban történő belsőépítészeti, kivitelezési munkálatok mintegy 400 millió forintból fognak megvalósulni, majd részletesen ismertette a fejlesztések alkalmával kialakításra kerülő részlegeket és azok jellemzőit.

– Az egész munkának az a célja és feladata, hogy az átalakítással nagyobb számban és hatékonyabban lehessen elvégezni a szűrővizsgálatokat. Szeretnénk olyan körülményeket teremteni, biztosítani a betegeinknek és az ott dolgozóknak, hogy az a mai kor igényeinek megfeleljen – húzta alá Szabó Csaba főmérnök, a vármegyei műszaki üzemeltetési főosztályvezető.

A sajtótájékoztató végén dr. Laczkó Tamás és Erdei Zoltán József aláírták a vállalkozási szerződést, amely szimbolikusan jelzi, hogy hivatalosan is megkezdődhetnek a kórház területén történő további kivitelezési munkálatok.

Forrás:Nool.hu

Fotó: Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház