Parkosított udvar

Szülészet – Nőgyógyászat

Osztályvezető: Dr. Pasztuhov Ágoston – osztályvezető főorvos
Helye: A1 épület 5. emelet Nőgyógyászat, A épület 6. emelet Szülészet
Telefon: +36 32 / 522 000 a központtól kérje az osztályt

Osztályunk korszerű elvek alapján a szülészet-nőgyógyászati ellátás teljes spektrumát lefedi. Ezen túlmenően országos jelentőségű és elismertségű a nőgyógyászati onkológiai sebészet, azaz a rosszindulatú nőgyógyászati daganatok műtétes kezelése. Speciális szakrendeléseinken gyermek-nőgyógyászati, menopausalis, andrológiai ellátás is folyik. A méhfüggelék műtétek nagyobb részét laparoscopos úton végezzük.
Szülészeti részlegünkön 23 éve rooming in rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy az újszülöttek a nap 24 órájában az anyukák mellett vannak. A teljes körű felvilágosítás mellett felkészítjük a kismamákat az igényszerinti szoptatásra. A szülést követő korai hazabocsátás igen közkedvelt a szülőnőink körében. Szinte a teljes várandóspopuláció már a várandósság elejétől osztályunk munkatársainak gondozása alatt áll. Kivételt képeznek a más kórházakból orvosi okok miatt hozzánk kerülő kismamák, akiknek az ellátása ez eredeti helyen nem volt megoldható.
Magas és országosan elismert a méhmagzatok ultrahang diagnosztikája. A vizsgálatokon szívesen vesszük a hozzátartozók jelenlétét is.

Szülés kapcsán lehetőség van egy vagy két ágyas szobában történő elhelyezésre.

szülésszám osztályunkon az utóbbi évtől kezdődően emelkedő.

Áttekintve az elmúlt évek demográfiai adatait az intézet egy biztató tendencia kezd mutatkozni. közel 7%-os növekedés látható a szülések számában, és ellentétes irányú népmozgalmi változást, igaz valamivel kisebb mértékben a terhesség megszakítások terén.    Az elmúlt évben fejlesztésre kerültek a szülőszobai észlelő berendezések, három új komplex magzati-anyai észlelő monitort üzemeltünk be, köztük egy vezeték nélküli vízálló telemetriás egységet, ami nem csak nagyobb szabadságot ad a vajúdónak – nem kell ágyhoz kötve maradnia a vajúdás alatt – hanem még zuhanyozhat, vagy az új családbarát szülőszobánkban elhelyezett kádban is vajúdhat vele anélkül, hogy egy pillanatra is le kellene mondanunk a magzat életjelenségeinek megfigyeléséről, regisztrálásáról. A kényelmesen berendezett családbarát szülőszobán túl a másik három vajúdó helyiséget is komfortosabbá, otthonosabbá tettünk. Lehetőség van egyágyas kórtermet igénybe venni magasabb komfort fokozattal, külön vizesblokkal. A perinatális infekciók állandó veszélyének csökkentésére professzionális takarítógépet, korszerű, nagy hatékonyságú takarítószereket vásároltunk, valamint folyamatban van dolgozói zsilip kialakítása a szülőszobán, és a nővér öltöző higiénés elvárásoknak megfelelő felújítása. Saját erőből kezdődött meg az ápolási részleg komfortosítását minden kórteremhez külön vizesblokk kialakításával.