Parkosított udvar

Perioperatív Medicina, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

Osztályvezető: Dr. Tran Ngoc Minh – osztályvezető főorvos
Helye: A3 épület 5. emelet
Telefon: +36 32 / 522 000 a központtól kérje az osztályt

Az osztályunk neve Perioperatív Medicina, Aneszteziológiai, és Intenzív Terápiás Osztály (továbbiakban PMAITO), amely a Szent Lázár Megyei Kórház egyik önálló szervezeti és multidiszciplináris egysége.

Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlése  – 2010-ben hozott határozata értelmében  – korszerű szakmai struktúra kialakítását, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium álláspontját figyelembe véve a PMAITO-t hozta létre, amely az Intenzív Terápiás Osztályból, az Aneszteziológiai Részlegből, és az újonnan létrehozandó Perioperatív Medicina Részlegből áll.

Az Aneszteziológiai Részleg, és a Perioperatív Medicina Részleg a betegek műtét előtti kivizsgálását, a műtéti érzéstelenítését és a postoperatív szakban levő követését végzi.

Jelenleg 11 műtői hely áll rendelkezésre, korszerű altatógép parkkal, és korszerű altatott betegellenőrző, multifunkcionális monitorokkal. Az aneszteziológia az általános sebészeti, érsebészeti, traumatológiai, ortopédiai, urológiai, szülészeti és nőgyógyászati, szemészeti, orr- fül-gégészeti betegek érzéstelenítését, altatását végzi, a nap 24 órájában. Évente majdnem 6000 anesztéziát végzünk.

Az Intenzív Részleg 12 finanszírozott intenzív ággyal rendelkezik, ágyankénti multifunkcionális monitorral, központi monitorral, számos közepes és nagy tudású lélegeztető géppel. Az Intenzív Részlegen kezelünk minden olyan  beteget, akit az alapvető életfunkciók zavarainak következtében életveszély fenyeget, vagy akinek korszerű ellátása a hagyományos szervezésű osztályokon valamely szakmai ok miatt nem biztosítható.

Az intenzív kezelés két fajtából áll. Az egyik a tüneti kezelés, melynek során az életmentő (életmegőrző) aspecifikus tüneti kezelés (újraélesztés, lélegeztetés, keringéstámogatás, folyadékpótlás, vesepótlás, stb.) előnyt élvez. A másik az oki kezelés, amely során törekedni kell a vitális funkciózavarok okainak gyors és szükséges mérvű tisztázására (diagnosztikus tevékenység az ok felderítése érdekében) illetve megszüntetésére (specifikus oki kezelés).

Az Intenzív részlegen az akut vesepótlókezelést, a stroke-lysist is végezzük.

Ezen az osztályon  az ágy kihasználtságunk átlagosan 70% feletti.

Az osztály működtetéséhez drága gyógyszerekre, orvosi segédeszközökre, és műszerekre van szükségünk. A kórház nehéz anyagi helyzete ellenére a kórházi vezetés lehetőségeihez mérten mindenben támogat bennünket, hogy az osztály zavartalanul működhessen a betegek mielőbbi gyógyulása érdekében.

Az osztály élén az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium által akkreditált főorvos áll.

Az orvosi létszám a minimumfeltételnek megfelel. Egy szakorvos jelöltön kívül minden szakorvos sokéves tapasztalattal rendelkezik.

Az Intenzív részleg  középkáder létszáma is megfelel a minimumfeltételnek.

Az aneszteziológus szakasszisztensek létszáma elegendő  ahhoz, hogy az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium által ajánlott műtőként egy orvos, egy asszisztens feltételnek  megfeleljen.

Mind az orvosok, mind a szakdolgozók rendszeres szakmai képzéseken vesznek rész, hogy mind a gyógyító, mind az ápolási munkát a tudomány aktuális állásának megfelelően tudják végezni.

A szakdolgozókat tervszerűen beiskoláztatjuk, vannak, akik főiskolára járnak, és vannak, akik az aneszteziológiai-, és intenzív terápiás tanfolyamon vesznek részt. Az a célunk, hogy egyre több főiskolát, speciális tanfolyamot végzett munkatárs  tudjon hozzájárulni a magas ápolási színvonalhoz.

Nagy hangsúlyt fektetünk a betegek felvilágosítására, akár a műtéttel, akár egyéb beavatkozással kapcsolatban, és az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium által jóváhagyott beleegyező nyilatkozatot kérjünk a betegektől a beavatkozásokhoz.

A hozzátartozókkal korrekt interperszonális kapcsolatra, felvilágosításra törekszünk.

A kórházi vezetés is hozzájárul, hogy a dolgozókat az erkölcsi megbecsülésén kívül anyagilag is érdekelté teszi a fluktuáció megakadályozásában.

A közeljövőben megvalósítandó központi műszerbeszerzési pályázattal az aneszteziológiai, és az intenzív műszerpark részben cseréjére, részben bővítésére kerül sor.

A gyógyítás, az ápolás, és az anesztézia eddig is magas színvonalát a korszerű, európai szintű műszerparkkal még magasabbra tudjuk emelni, és a betegek ezen előnyeiben fognak részesülni.