Parkosított udvar

Onkológiai Centrum – Sugárterápiás Részleg (Radioonkológia)

Részlegvezető Főorvos: Dr. Tamaskovics Bálint
Centrum Szakmai Vezető Főorvos: Dr. Landherr László, PhD
Helye: O épület földszint-pinceszint

Telefon: +36 32 / 522 000 a központtól kérje az osztályt

Sugárterápiás részlegünk a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház egyetlen regionális hatáskörű osztálya. Magyarország legfiatalabb radioonkológiai centrumaként 2023. húsvétjától kezdve ellátjuk Nógrád és Heves Vármegyék, illetve Pest Vármegye északi részének sugárkezelést igénylő pácienseit. Betegellátó alaptevékenységünk mellett kutatást és oktatást is végzünk: az onkológiai lehetőségek távlati bővítése céljából klinikai kutatásokban veszünk részt, továbbá orvos- és egészségügyi szakdolgozó képzést, továbbképzést biztosítunk a jövő gyógyító nemzedékeinek.

Részlegünk az általános radioonkológiai felnőttellátás teljes palettáját nyújtja, ideérte minden szerv sugárterápiáját, kombinált kemo-/radioterápiás, illetve immun-/radioterápiás kúrákat is, Mindezen felül nagy precizitású, nagy dózisú, fokuszált ablatív besugárzás (agyi- és test-sztereotaxia, sugársebészet) is pácienseink rendelkezésére áll. Középtávon üregi és felületi közelbesugárzásra (brachyterápiára) is lesz lehetőség.

Orvosi fizikusaink, dozimetristáink, sugárterápiás asszisztenseink szaktudása, gyakorlata, és a 2023-ban szolgálatba állt, a kor színvonala szerinti legmodernebb eszközök garanciát jelentenek pácienseink számára a lehető leghatékonyabb, mindemellett a lehető legkevesebb mellékhatással járó sugárkezelések elérhetőségére Salgótarján Megyei Jogú Városban.

Két korszerű lineáris gyorsítónk (egy-egy TrueBeam és Halcyon rendszer) háromdimenziós röntgensugárzás alapú képalkotó rendszerrel vannak integrálva, melynek segítségével minden kezelés előtt, s szükség esetén a kezelések közben is pontos információt kapunk a célterület és az egészséges, védendő szervek helyzetétről, s ennek megfelelően pozícionáljuk a kezelőasztalt. Ez utóbbi távirányítású, robotikus, 3 ill. 6 szabadsági fokkal rendelkező finommechanikai műszer, mely tized-milliméteres, illetve tizedfokos korrekciót is lehetővé tesz.

A Halcyon monoenergiás, kompakt besugárzó a szokásosnál 4x gyorsabb rotációs sebességével a legkorszerűbb forgóíves (IMAT) és intenzitásmodulált (IMRT) sugárterápia igen gyors leadására képes, ezzel több eset ellátását teszi lehetővé. Ebből az innovatív típusból a mi eszközünk a harmadik, Magyarországon telepített példány.

TrueBeam-rendszerünk légzéskapuzott kezelésre alkalmas, mely a tüdő és a felhasi szervek sztereotaxiás ellátásának kulcsa. Kitartott mélybelégzéses (DIBH) technikával emlőtumorral operált pácienseink adjuváns sugárterápiája a szív és tüdők fokozott védelmét biztosítja, s jelentősen csökkenti a várható késői mellékhatások súlyosságát és gyakoriságát.

A besugárzástervezés komplex és időigényes folyamata Somatom go.Sim CT-készülékkel végzett tervezési (topometriai) CT készítésével kezdődik, melyet ARIA/Eclipse besugárzástervező szoftverrel (TPS) végzett dóziskalkuláció, majd SunNuclear eszközökkel végzett minőségellenőrzés követ. Intézetünkben a sugárkezelések kezdésére csak többszörös kontrollt követően, komplex minőségbiztosítási rendszerünk védelmében, kvalifikált szakszemélyzet jelenlétében kerülhet sor.

A Sugárterápiás Részleg (Radioonkológia) munkatársai:

dr. Tamaskovics Bálint, részlegvezető főorvos, sugárterápiás és klinikai onkológus szakorvos

dr. Landherr László, PhD, centrum szakmai vezető főorvos, sugárterápiás és klinikai onkológus szakorvos

dr. Abdulfatah Mohamed Bishr, főorvos, sugárterápiás és klinikai onkológus szakorvos

dr. Molnár Katalin, főorvos, sugárterápiás és klinikai onkológus szakorvos

dr. Pápai Irén, főorvos, sugárterápiás és palliatív szakorvos

dr. Kayode E. Oladunjoye, általános orvos

Geszti Imre, vezető orvosi fizikus, klinikai sugárfizikus

Hügelné Imecs Gabriella, fizikus

Nagy Tamás, fizikus

Mohammed Murad, dozimetrista

Sipos Krisztina, vezető sugárterápiás asszisztens

Bibók Réka, helyettes vezető sugárterápiás asszisztens

Grajzel Anna, sugárterápiás asszisztens

Dudás Viktória, sugárterápiás asszisztens

Miskolczi-Huppauer Andrea, sugárterápiás asszisztens

Utassy Petra, sugárterápiás asszisztens

Miriszlai Beatrix Mónika, sugárterápiás asszisztens

Fodor József, asszisztens, diplomás ápoló, egészségügyi menedzser (MSc)

Mihók Viktória, klinikai szakpszichológus

Batki Zoltán, betegszállító

Gál Amina, adminisztrátor

Domány Szandra, adminisztrátor

Nágel Anikó, takarító

Sugárterápiás szakrendelés (előjegyzés és beutaló szükséges)

Hétfő:            dr. Tamaskovics Bálint             08:30-11:00

Kedd:             dr. Landherr László, PhD        09:00-11:30

Szerda:          dr. Molnár Katalin                   09:00-11:30

Csütörtök:     dr. Landherr László, PhD        09:00-11:30

Asszisztens:    Fodor József, diplomás ápoló, egészségügyi menedzser (MSc)

Rendelés helye: O épület földszint 10.

Előjegyzés kérhető a 06/32/522-000/2726 vagy 2702 mellékeken.

TAJ kártyáját és személyes iratait kérjük hozza magával. Kérjük jelentkezzen az előjegyzett időpontjában a II. betegfelvételi irodán (BFI II), az Onkológiai Tömb („O” épület) földszintjén.

Letölthető betegtájékoztatók: