Parkosított udvar

Onkológiai Centrum – Hospice-Palliatív Terápiás Osztály

Mb. Osztályvezető Főorvos: Dr. Abdulfatah Mohamed Bishr
Centrum Szakmai Vezető Főorvos: Dr. Landherr László PhD
Helye: O épület 2. emelet
Telefon: +36 32 / 522 000 a központtól kérje az osztályt

A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban 2019. januártól megnyitott Hospice-Palliatív Terápiás Osztály, azzal a céllal jött létre, hogy a régióban egyedülálló módon biztosítson életvégi palliatív ellátást a rászoruló rosszindulatú daganatos betegségben szenvedőknek.

Ez a nemzetközi és a hazai Hospice-közösség elveivel összhangban az előrehaladott daganatos betegség terminális stádiumában végzett aktív, teljes körű ellátását jelenti, célul tűzve ki a betegek testi és lelki szenvedésének, fájdalmának enyhítését, szükségleteinek kielégítését, méltóságának, békéjének és nyugalmának biztosítását.

Az ellátás hatókörébe tartozik a beteg családja és szűkebb közössége is, kiemelt támogatást nyújt a betegség és a gyász terheinek elviselésében. Az osztály működésének célja egyben az ezen betegek ellátása miatt az aktív kórházi ágyakra nehezedő terhek mérséklése is.

A Hospice-Palliatív Terápiás Osztály a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház területén, az onkológiai „O” épület második emeletén, 20 fekvőbeteg ággyal működik.

Az ellátáshoz osztályunkon – a palliatív ellátás elveivel összhangban – multidiszciplináris csoport, szakorvosok és szakápolók mellett segédápolók, pszichológus, lelki gondozó, pap, dietetikus, szociális munkás és önkéntesek állnak rendelkezésre.

A daganatos beteg intézeti felvétele osztályunkra azon esetekben jön szóba, amikor a beteg állapotának romlása, panaszainak fokozódása miatt otthoni ellátása már nem megoldható.

A felvétel minden esetben a közvetlen hozzátartozók mellett a beteg (korlátoltság esetén a beteg gyámjának) tájékozott, írásos belegyezésével történik. Kivételes esetben szóba jöhet a felvétel megoldott, de tartósan elhúzódó otthoni ellátás esetén is, a hozzátartozók átmeneti tehermentesítése céljából.

Intézeti átvétel előzetes szakorvosi konzultáció alapján történik betegágy melletti konzílium során elvégzett, illetve intézeten kívülről előzetes ambuláns betegvizsgálatot követően.

Ambuláns vizsgálat rendelési időben az osztály ambulanciáján, előzetes időpont-egyeztetés és beutaló birtokában lehetséges, ez utóbbi lehet a beteg háziorvosa által írt beutaló, de az onkológiai gondozást, gyógykezelést végző ellátóhelyen rögzített hospice / palliatív terápiás osztályos kezelési igény is.

Biztosítani tudjuk kezelt betegeink ellátását, de amennyiben a beteg otthonába távozik, későbbiekben ismételt felvételre is van lehetőség.

A betegeink és családtagjaik közötti kapcsolattartást rugalmasan biztosítjuk.

Orvosaink:

dr. Abdulfatah Mohamed Bishr, mb. osztályvezető főorvos, sugárterápiás és klinikai onkológus szakorvos

dr. Landherr László, PhD, centrum szakmai vezető főorvos, sugárterápiás és klinikai onkológus szakorvos

dr. Pápai Irén, főorvos, sugárterápiás és palliatív szakorvos

dr. Nadeem Mohammed Saeed Nagi, főorvos, belgyógyász és klinikai onkológus szakorvos

dr. Deme Dániel, PhD, főorvos, klinikai onkológus és klinikai farmakológus szakorvos

dr. Tamaskovics Bálint, főorvos, sugárterápiás és klinikai onkológus szakorvos

dr. Gera Ilona, klinikai onkológus szakorvosjelölt

dr. Naarki Yawa Nartey, általános orvos

Mihók Viktória, klinikai szakpszichológus

Hospice osztály ápolói:

Sótér Tiborné, főnővér, onkológiai szakápoló, hospice ápoló

Rafael Tiborné, főnővér helyettes, szakápoló

Antalné Mátrai Andrea, ápoló

Antal Éva, ápoló

Boros Márta, ápoló

Csernyánszki Noémi, hospice szakápoló

Kovácsné Pap Éva, szakápoló

Magulya Mónika, hospice szakápoló

Szincsák Melinda, hospice szakápoló

Új Józsefné, ápoló

Lőrik Aranka, szociális gondozó

Molnár Zsuzsanna, szociális gondozó

Bablena László, segédápoló

Szabó Laura, segédápoló

Rácz Zoltánné, takarító

Balázs Péterné, takarító