Parkosított udvar

Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály

Osztályvezető: Dr. Szabó Attila osztályvezető főorvos
Helye: Gy épület 3. emelet
Telefon: +36 32 / 522 000 a központtól kérje az osztályt

A Szent Lázár Megyei Kórház Gyermekgyógyászati Osztálya 55 ágyon végzi kiemelkedő szakmai színvonalon megyei ellátási körrel a fekvőbeteg gyermek-szakellátást a régióban. Az osztály három fő részlegre különül: 8 ágyon történik patológiás újszülött és intenzív koraszülött ellátás, 5 ágyas a gyermek-intenzív részleg és 42 ágy áll rendelkezésre az általános csecsemő és gyermekgyógyászati részlegen. Az osztály feladatai közé tartozik ezen kívül a szülészeti osztály újszülöttjeinek ellátása is.

Az általános gyermekosztályon történik 16 éves korig a kórházi ellátást igénylő légzőszervi, emésztőrendszeri, vizeletelválasztó rendszeri, neurológiai, fül-orr-gégészeti, stb.  betegségek enyhe és középsúlyos formáinak kezelése, illetve traumatológiai esetek, mérgezések ellátása.

A kórház kiemelt helyzetéből adódóan a régióban a koraszülött-intenzív és a gyermek-intenzív részleg feladata a kritikus, életveszélyes állapotú gyermekek életfunkcióinak helyreállítása, stabilizálása függetlenül a kiváltó okoktól. A két intenzív osztály alkalmas a betegek életfunkcióinak többparaméteres invazív és noninvazív monitorizálására, rövidtávú lélegeztetésére, illetve kardiális funkcióinak támogatására. A terápiás lehetőségek között a koraszülött és gyermek intenzív ellátás széles palettája szerepel. Munkánkat szoros együttműködésben végezzük a magasabb szintű gyermekgyógyászati centrumokkal. 

A fekvőbeteg osztályhoz integráltan gyermekgyógyászati profilú szakrendelők is működnek Az általános gyermekgyógyászati szakrendelésen kívül, gyermekkardiológia, gyermekpulmonológia, gyermek-gasztroenterológia, nephrológia, diabetesz-endokrinológia, gyermekneurológia és gyermekszemészet szakrendelés, illetve koraszülött utógondozás látja el a környék gyermekeinek speciális járóbeteg szakellátását.