Energiatudatos Kórház-díjakat adtak át a Parlamentben

A Virtuális Erőmű Program parlamenti díjátadó gáláján Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács örökös elnöke, dr. Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezetője és Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató adta át az elismeréseket az egészségügyi intézmények képviselői részére.

Az ENSZ elnökének méltató beszéde nyitotta meg a Virtuális Erőmű Program (VEP) XIII. Parlamenti díjátadó gáláját – melyen miniszter-helyettesek és magas rangú közjogi méltóságok egész sora vett részt a díjazottak mellett, ezzel is jelezve: a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés ügye mára a legmagasabb szintű nemzetközi és hazai közérdek. A VEP pedig a téma egyik iránymutató példája – fogalmazott az ENSZ elnöke.

A Virtuális Erőmű Program – hazánk első számú zöld erőműve – átlépte az 1.000 MW méretet 2022 végére, amely 2021-hez képest 20%-os növekedést jelent, s ezzel a Virtuális Erőmű megerősítette 2. helyét Paks mögött az erőművi rangsorban. A VEP ilyen növekedési ütemmel a tervezett 2050 helyett már 2030-ra hazánk legnagyobb erőműve lehet – jelentette be a VEP tulajdonosa, Molnár Ferenc.

Szili Katalin a VEP örökös védnöke, egyben a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke beszédében kiemelte: a VEP eredménye azért is egyedülálló, mert Kelet-közép Európa vezető fenntarthatósági programjának csapata és annak partnerei nem csupán tovább tudták vinni a több mint 10 éve töretlen növekedést, de – már egy kiemelkedően magas bázisról – emelték annak dinamikáját is, és ezzel 2022. végére elérték az 1.000 MW lélektani határt jelentő fosszilis energiát kiváltó, auditált megtakarítási méretet. Ezzel két megyényi éves energia-használati, egyben CO2 megtakarítást realizálnak.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság stratégiai partnerként csatlakozott a Virtuális Erőmű Programhoz. Ennek eredményeképpen a kórházak közel fele, 45 intézmény köteleződött el a fejlődés mellett és nyerte el az Energiatudatos Kórház címet. Az OKFŐ célja, hogy 2023 végére minden fenntartása alá tartozó kórház legalább energiatudatos intézmény legyen.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által működtetett Virtuális Erőmű Programban benyújtott sikeres pályázatukkal, energiatudatos gazdálkodásukkal és innovatív ötleteikkel az intézmények jogosulttá váltak az Energiatudatos Kórház védjegy használatára. A program második lépéseként az Energiahatékony Kórház Díj lesz megpályázható, mely az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat második szintje. Ha egy kórház el szeretné érni ezt a minősítést, akkor már megvalósult, sikeres energiahatékonysági projektet/intézkedést kell tudni felmutatnia.

Energiatudatos Kórház díjat kapott többek között intézményünk a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház, melyet Jenei Zoltán Országos kórház-főigazgató adott át Dr. Szabó Géza főigazgató részére. Forrás: Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., fotó: Kondella Misi