Az egészségügy az egyetlen alternatíva a kitüntetett salgótarjáni főnővér számára

Már az általános iskola hetedik osztályában eldőlt, hogy Bakosné Pádár Anita az egészségügy mellett kötelezi el magát. Az azóta eltelt évtizedekben pedig be is bizonyosodott, hogy jól választott, hiszen mindig is a betegágy melletti munkát tekintette hivatásának. A közelmúltban elismerő oklevelet vehetett át kimagasló tevékenységéért.

– Az unokanővérem az egészségügyben dolgozott nővérként, így az általa elmondott történetek alapján már hetedik osztályos diákként elhatároztam, hogy követni fogom ezen a pályán – mesélt a kezdetekről Bakosné Pádár Anita, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház rendelőintézeti főnővére, aki arra is kitért, hogy a salgótarjáni egészségügyi szakközépiskola elvégzését követően bölcsődében kezdett el dolgozni, majd a bátonyterenyei idősek otthonában helyezkedett el. 

– Innen kerültem át a salgótarjáni kórházba. Az aneszteziológián kezdtem, majd a belgyógyászati osztályra tettek át. Szerettem ott dolgozni, sok mindent tanultam, hiszen rengeteg beteg megfordult azon az osztályon is, ezért nagyon sokat lehetett fejlődni – hangsúlyozta, hozzátéve: – Sajnos időközben egy nagyműtéten estem át, ami miatt nem tudtam tovább folytatni ott a munkát. Ezért a szakrendelőbe helyeztek, szintén a belgyógyászatra. Ugyan azt a feladatot is szívesen vállaltam, nekem mégis a betegágy mellett végzett tevékenység számít igazán. 

Bakosné Pádár Anitát Tavaly áprilisában nevezték ki rendelőintézeti főnővérré. Mint mondta: ez a pozíció nem könnyű, nagyon összetett a feladata, hiszen 56 asszisztens és orvos munkáját kell koordinálnia. Ennek ellenére kihívásként tekint erre a lehetőségre is, és igyekszik a legjobb tudása szerint ellátni munkáját.

– A munkám egyben a hobbim is. Az, hogy ezáltal embereken tudok segíteni, számomra nagy öröm, még akkor is, ha nem kapok arról pozitív visszaigazolást, de nem is azért csinálom nap mint nap a feladataimat. Azonban nagyon nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy idén nekem ítélte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete ezt az elismerést, az ápolók nemzetközi napja alkalmából – fogalmaz a kitüntetett. 

Bakosné Pádár Anita arra is kitért, hogy számára az egészségügyön kívül sosem volt más alternatíva, mint mondta: nem is tudna mással foglalkozni. Azonban ez egy olyan munka, amit nem lehet félvállról venni, hiszen emberéletek forognak kockán. Csak annak ajánlja ezt a pályát, aki felelősséggel tud másokkal bánni, aki minden betegben látja az embert és ehhez méltón bánik vele. 

– Ez a hivatás teljes embert kíván. Meg kell tanulni otthon hagyni a magánéleti problémákat, azonban a kórházban tapasztalt nehézségeket sem szabad hazavinni. Lelkileg nagyon megvisel, de minden beteg fájdalmát nem lehet magunkra venni – hangsúlyozta főnővér, aki abba is beavatta portálunkat, hogy ugyan sok szabadideje nincs, de szívesen jár színházba és a családi ház körüli teendők is adnak bőven feladatot számára.

Forrás: Nool.hu
Fotó: NVSZLK

Bakosné Pádár Anita