TIOP 2.2.2/C/10/1

A TIOP-2.2.2/C/10/1-2011-0001 azonosítószámú projekt „Intenzív Neonatológiai Osztály műszaki fejlesztése a Szent Lázár Megyei Kórházban” elindításáról

A Széchenyi Terv forrásaival, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében beadott sikeres pályázatunk eredményeként, közel 85 millió forintos beruházással valósulhat meg az „Intenzív Neonatológiai Osztály műszaki fejlesztése a Szent Lázár Megyei Kórházban” című projektünk.

A projekt kezdési időpontja: 2011. október 01. A projekt zárási időpontja: 2014. szeptember 30. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a projekt elszámolható összes költségének a 90 %-a. Az elnyert támogatás összege: 75.916.250.- Ft.

A projekt indokoltsága szempontjából elsődleges, hogy a kórház ellátási területének nagyobb részét hátrányos helyzetű települések (lakosság) alkotják a társadalmi állapotból következő egészségi állapottal, miközben az osztály műszerezettségi felszereltsége jelentősen elmarad az egészségipar mai elvárható állapotától.

A beruházásnak köszönhetően beszerzésre kerül: 31 db orvosi eszköz, valamint a beszerzésre kerülő eszközökhöz fejlesztjük a kórház meglévő informatikai rendszerét.

A projekt által elérni kívánt hatások: az ellátás esélyegyenlőségének elősegítése; a térség országos viszonylatban rossz demográfiai, mortalitási és morbiditási adatainak javítása (társadalmi hatások); az energiahatékonyság növelése, környezetbarát műszerek használata (környezeti hatások). A korszerűsítést, bővítést a vizsgálatok és műtétek során használt eszköz- és műszer kezelhetősége során az azokat üzemeltető, kezelő szakszemélyzet, biztonságosabb, megbízhatóbb kórképet diagnosztizálhat.

A fejlesztésnek köszönhetően minden beteg számára elérhető közelségbe került a magas színvonalú egészségügyi ellátás. A betegellátás hatékonysága növekszik, csökken a várakozási idő, amely jelentősen javítja a túlélés és a gyógyulás esélyeit. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány támogatásával immár megvalósult fejlesztés eredményeként Nógrád megye teljes lakosságának növekedhet a biztonságérzete és javulhat az életminősége.

Dr. Bercsényi Lajos
főigazgató főorvos
Szent Lázár Megyei Kórház

Új Széchenyi Terv logó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.