TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0005

“Dohányzás leszokás támogató pontok kialakítása a tüdőgondozó intézetek bázisán Nógrád megyében”

A program az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében valósult meg. A pályázatban konzorciumi partnerünk a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelő Intézet (egyben a konzorcium vezetője) és a pásztói Margit Kórház voltak.

A támogatás teljes összege: 11 262 052 Ft
A Szent Lázár Megyei Kórházra eső támogatás összege: 3.267.780 Ft
A támogatás intenzitása: 100%
A projekt időtartama: 2013. október 13 – 2014. november 15.

Fő célunk a dohányzás visszaszorítása, melynek irányai a rászokás megelőzése, valamint a leszokás támogatása. Ennek érdekében mind a jogalkotás, mind a prevenciós szolgáltatások irányába számos intézkedést tettünk és teszünk a projekt zárását követően is.

Az európai uniós finanszírozású projektünk célja, hogy az eddigi – csak viszonylag szűk körben hozzáférhető – egyéni dohányzás-leszokás támogatási tevékenység kiterjesztése mellett a csoportos dohányzás-leszokás támogatás is széles körben elérhető legyen.

Az európai uniós  támogatás eredményeként  Magyarország területén közel 100 helyszínen válik lehetővé mind az egyéni, mind pedig a csoportos dohányzás-leszokás támogatási szolgáltatás igénybevétele.

A tüdőgondozókat a szakmai munkában a Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ támogatja, amely az Országos Korányi és TBC Pulmonológiai Intézet bázisán jött létre.

Jelen projekt keretében a Szent Lázár Megyei Kórház részéről 6 szakemberünk vett részt a különböző tanácsadásokban. A tanácsadási órák száma összesen 260 óra volt. A projekt keretében 1 db spirométert, 6 db széket, 1 db számítógépasztalt és 1 db polcos szekrényt szereztünk be.
Nagy hangsúlyt fektettünk a különböző prevenciós célú tájékoztató kiadványok terjesztésére is.