TÁMOP-3.2.4-08_1-2009-0059

„Tudásdepó-Expressz” – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében

A program a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával, a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül a TÁMOP-3.2.4-08/1 „Tudásdepó-Expressz” A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében – Könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését szolgáló fejlesztés című pályázattal valósult meg.
Összesen 8 konzorciumi tag vett részt a programban. A fő kedvezményezett a Balassi Bálint Megyei Könyvtár volt.

A támogatás teljes összege: 93 340 000 Ft
A Szent Lázár Megyei Kórházra eső támogatás összege: 6 051 523 Ft
A támogatás intenzitása: 100%
A projekt időtartama: 2010. szeptember 01 – 2011. december 31.

Ma már közhelynek számít, hogy a számítógép, az Internet tömeges használata teljesen megváltoztatta az olvasási szokásokat, az olvasási kultúrát. Megnőtt az igény a gyors információk iránt, s ezzel párhuzamosan fokozódott a fénymásolás, a számítógépes szolgáltatások iránti kereslet.
A pályázat lehetőséget adott az Orvosi Könyvtár informatikai fejlesztésére, esetünkben több, mint 6 millió forintból. Ebből került kiépítésre a könyvtári állomány elektronikus katalógusa, amely biztosítja a pályázati célként megfogalmazott hozzáférést a könyvtár könyv- és folyóirat készletéhez. Beszerzésre került 4 db számítógép asztal, 1 db kölcsönzőpult és 8 db szék, és ez az összeg fedezte a speciális szolgáltatások megismertetését célzó programok megtartását is.

A pályázat egyik kiemelt célcsoportja az ifjúsági korosztály. A Kórház kapcsolata a Madách Imre Gimnázium és tagintézménye, a Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépiskolával évtizedek óta tart. Több előadás az iskolákba került kihelyezésre.

Az Orvos Könyvtár a város nyilvánosságát megcélozva, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni alapszervezetével kötött együttműködési megállapodást. A könyvtár szolgáltatásai népszerűsítésére ajánló bibliográfiákkal, tájékoztató nyomtatványokkal, könyvbemutatóval jelent meg a közös programokon.

Az élethosszig tartó tanulás a Szent Lázár Megyei Kórház orvosai és szakdolgozói számára egyszerre szükséglet és igény is, amihez a könyvtár a TÁMOP pályázat adta lehetőségekkel élve programokkal, előadásokkal járult hozzá.

A könyvtár szerepe és kihasználtsága reményeink szerint növekedni tud azáltal, hogy a korszerű eszközökkel elérhetők lesznek az orvos-egészségügyi szakma adatbázisai, s a könyvtár az élethosszig tartó tanulás egyik forrásává válhat mind a fenntartói kórház, mind a könyvtárat immár elektronikus úton elérő olvasók számára.

Támogatási szerződés letöltése