Szülészeti Osztály családbarát fejlesztése – CSBSZ 2019

A Szent Lázár Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályán, az anya-, baba- és családbarát szemlélet érvényesülése érdekében fejlesztésre kerül a Koraszülött intenzív ellátó részleg (PIC) infrastruktúrája és tárgyi eszközparkja, illetve 10 dolgozó továbbképzése valósul meg.

A projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja a „Családbarát szülészet fejlesztése” pályázati program keretében a „Családbarát, családközpontú szülészeti, újszülött és koraszülött intenzív ellátás támogatása integrált infrastruktúra- és eszközfejlesztési, valamint képzési programokkal, továbbá a várandósfelkészítés erősítésével” CSBSZ 2019. című pályázati felhívás kapcsán.

A támogatás teljes összege: 42.238.000 Ft
A támogatás intenzitása: 100%
A projekt időtartama:   I. ütem 2019. december 10 – 2020. december 31.
2020. ütem: 2020. január 1 – 2021. december 31.

A Koraszülött intenzív ellátó részlegen jelenleg is van légkondicionálás, azonban korszerűsítésre szorul. A meglévő légtechnika berendezés alkalmas alternatív hűtésként folyadékhűtővel történő hűtésre is, melyhez folyadékhűtő beszerzése szükséges. Jelen beruházás keretében a folyadékhűtő telepítése és a jelenleg a légtechnika berendezésben található folyadék hűtőtag cseréje történik meg a folyadékhűtő és a légtechnika berendezés közötti csőszereléssel.

A PIC részlegen használt meglévő orvosi eszközök egy része elavult, leamortizálódott, cserére szorul. A 2011-2014 között megvalósult TIOP-2.2.2/C-10/1-2011-0001 azonosítószámú projektnek köszönhetően a Koraszülött intenzív ellátó részleg rendelkezik korszerű berendezésekkel is, de az újszülöttek biztonságosabb kezeléséhez, illetve a vizsgálatok gyorsabb elvégzéshez új eszközök beszerzése valósul meg. Ennek eredményeképp lehetőség nyílik az újszülöttek helyi vizsgálatára, nem lesz szükséges a Koraszülött intenzív ellátó részlegen kívül – más osztályra – szállítani a gyermekeket a diagnosztizálás elvégzésére. A koraszülöttek ellátását elősegítő beszerezni kívánt eszközök a következők:

 • 1 db hordozható inkubátor
 • 2 db klinikai inkubátor
 • 1 db újszülött hallásvizsgáló
 • 1 db neopuff
 • 1 db Sipap
 • 1 db újszülött újraélesztő asztal
 • 1 db video laringoscop
 • 3 db digitális csecsemőmérleg
 • 1 db mobil kékfénylámpa
 • 1 db hűtőszekrény az anyatej tárolásához
 • egyszer használatos eszközök az újszülött ellátásban (biliblanket)

A pályázati felhívásnak megfelelően a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály 10 munkatársa fogja elvégezni a „Korszerű szoptatási ismeretek I.” nevű 40 órás, 6 napos képzést. A képzésekre két orvos és nyolc ápoló jelentkezett.

A pályázat összességében a mai kor elvárásainak kíván megfelelni és biztosítani a Koraszülött intenzív ellátó részlegen is a magas színvonalú ellátás feltételeit a körülmények és a tárgyi feltételek javításával. A beruházás illeszkedik a Kórházban megvalósult korábbi fejlesztésekhez, melyek végcélja egy XXI. századi elvárásoknak megfelelő ellátási színvonalat és körülményeket biztosító egészségügyi intézmény létrehozása a területi ellátási kötelezettségbe tartozó lakosság számára Nógrád megyében.