EFOP-2.2.19-17-2017-00057

Szent Lázár Megyei Kórház járóbeteg szakellátó szolgáltatásainak emelése az eszközpark fejlesztésén keresztül

A Szent Lázár Megyei Kórház az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Uniós Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság, mint Támogató döntése alapján az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 100%-os vissza nem térítendő támogatás kapott. A 2022-2023-ban megvalósuló projekt költségvetése összesen bruttó 292.692.303 Ft.

A projekt megvalósítás 2022.01.25.-2023.02.25-ig tart.

Jelen projekt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház járóbeteg szakrendelésének az eszközparkját kívánja fejleszteni és ezzel a járóbeteg szakellátás minőségét javítani, valamint – hátrányos helyzetű térség révén – az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést elősegíteni. A projekt révén javulhat a betegek ellátása, pontosabb diagnózist lehet felállítani a korszerű eszközökkel, a betegségek időben történő felismerése és kezelése pedig megakadályozhatja a beteg állapotának súlyosabbra fordulását, szövődmények kialakulását.

A projekt operatív céljai a következők:

  • Szakrendelői szinten a definitív ellátás feltételeinek megteremtése, fenntartása, hogy minél kevesebb beteget kelljen a fekvőbeteg ellátás keretében kezelni. Új eszközök beszerzése révén a járóbeteg rendeléseken történő szakszerű és gyors ellátásuk biztosítása.
  • Az egynapos szemészeti műtétek elő- és utóvizsgálataihoz szükséges eszközök beszerzése, a betegek helyben történő teljes körű ellátásának biztosítása érdekében.
  • Korszerű diagnosztikai eszközök beszerzése, amelyek a nőgyógyászati és radiológiai szakrendelések esetében a vizsgálatok gyors és helyben történő lefolytatását, pontos diagnosztika felállítását, az esetleges betegségek, elváltozások mihamarabbi kiszűrését teszik lehetővé.
  • A fül-orr-gégészet a neurológia és az urológiai szakrendelés esetében az ambuláns ellátások minőségének javítása az új eszközökkel.
  • A régi elavult és ezért sokszor meghibásodó eszközök cseréje új, korszerű eszközökre a folyamatos, magas színvonalú betegellátás biztosítása érdekében. A jelenlegi leamortizálódott eszközpark megfiatalítása 41 db új eszköz beszerzésével.
  • A rendelőben dolgozó egészségügyi személyzet számára olyan korszerű eszközpark biztosítása, amely lehetővé teszi a hatékony gyógyítást.

A projekt keretében összesen 6 szakma járóbeteg ellátása kerül fejlesztésre: szemészeti szakrendelés, radiológia – Ultrahang diagnosztika, urológia szakrendelés, szülészet-nőgyógyászati szakrendelés, neurológia szakrendelés, és fül-orr-gégegyógyászati szakrendelés.

Salgótarján, 2022. január 25.