A szakma népszerűsítése a szívügye a kitüntetett salgótarjáni főnővérnek

A pályaválasztás idején nem volt egyértelmű Szőllős-Banga Ildikó számára, hogy az egészségügyben szeretne dolgozni. Szülei javaslatára végezte el a Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépiskolát. Az, hogy mégis ez volt a legjobb választás, már az első kórházi gyakorlatok során kiderült. Rátermettségét mi sem bizonyítja jobban,  mint az, hogy első alkalommal neki ítélték oda az év fiatal szakdolgozója elismerést a közelmúltban.

Ugyan gyermekkorában sokat játszott az orvosi táskával, Szőllős-Banga Ildikó mégsem készült ápolói pályára. Talán a Magyar Vöröskeresztnél vállalt önkéntes munka már előre vetítette, hogy szívesen segít másokon, mégis szülei javaslatára végezte el a salgótarjáni egészségügyi szakközépiskolát. Majd az érettségit követően az OKJ-s ápolói képzést. 

– Még a középiskola első éveiben sem gondoltam, hogy ezen a területen fogok majd dolgozni. Az első gyakorlati órák azonban mindent megváltoztattak. A betegek pozitív visszajelzéseinek is köszönhető, hogy megszerettem a szakmát – mesél a kezdetekről Szőllős-Banga Ildikó, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház szeptikus osztályának főnővére. – Olyannyira, hogy nyaranta önként vállaltam a gyakorlatot az intézményben. 

A baleseti sebészeten kezdett el dolgozni 2007-ben, majd adódott egy lehetőség: másfél évvel ezelőtt felajánlották számára a szeptikus csontsebészet főnővéri pozícióját, amit elfogadott. Ezen túl a kórház Skill-laborjában instruktorként oktatja az egészségügyis diákokat. Mindez sok plusz munkát ad a betegágyon kívül amit, mint mondja, a család nehezen tolerál. 

– A férjem is a salgótarjáni kórházban dolgozik, így ő megérti, hogy ezen a pályán nincs ünnepnap és hétvége sem. Azonban mindkettőnknek sok testvére van és nagy a baráti társaságunk. Akik nem ezen a területen dolgoznak nehezen fogadják el, hogy egy-egy program, egy kirándulás megszervezése is nagy kihívást jelent esetünkben – fogalmaz a főnővér, aki arra is kitért, hogy nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy a Kórházmisszió Alapítvány által életre hívott, idén első alkalommal kiosztott díjat neki ítélték. 

– Az év fiatal szakdolgozója elismerést a pályaorientációs tevékenységem miatt kaptam meg. Valóban a szívügyemnek tekintem a szakma népszerűsítését, ugyanis azt tapasztalom, hogy napjainkban annak nincs presztízse. Talán az lehet az oka, hogy a fiatalok előtt kitárult a világ, több lett a lehetőség, és mindenki jól fizető munkahelyet szeretne – hangsúlyozta Szőllős-Banga Ildikó, hozzátéve: – Ugyan nem könnyű ez a szakma, mivel sokszor megterhelő lelkileg, mellette kevés a szabadidő is. Azonban a kollégák, a betegek és a diákok elismerése számomra pozitív visszajelzése annak, hogy érdemes ezt csinálni. A díj nagy megtiszteltetés, igazolja, hogy jó az út, amin járok és szeretnék tovább fejlődni. 

Éppen ezért a gyakorlatvezetői képzést és a BSC ápolói végzettséget követően jelenleg az MSC ápolói képzést végzi. Kevés szabadidejében pedig férjével együtt kerékpárra pattannak, minden évben egyszer körbetekerik a Balatont.

Szőllős-Banga Ildikó