A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban,Dr. Lászlók Iván főorvosszervezésében POCUS tanfolyam került megrendezésre, melynek az intézmény Skilllaborja adott otthont.

A Point-of-Care Ultrasound (POCUS) a sürgősségi ellátás helyszínén, a beteget ellátó klinikus által végzett limitált, időkorlátok közé szorított diagnosztikus vagy beavatkozást segítő ultrahangvizsgálat célzott klinikai kérdések megválaszolása céljából, mely segíti a pácienssel kapcsolatos további diagnosztikus és terápiás döntéseket és azok gyorsabb meghozatalát.

Optimális esetben a POCUS csökkenti a negatív eredményű hagyományos képalkotó vizsgálatok számát.

Tekintettel arra, hogy intézményünk sürgősségi részlegén rendelkezésre áll UH készülék, és hogy a sürgősségi szakorvos képzésben vizsgakövetelmény ezen készség elsajátítása, célszerűnek tűnt ennek a kreditpont szerző kurzusnak a helybe hozatala.

A cél az volt, hogy a POCUS-t végző klinikusok ismerjék meg az ultrahangkészülék működését és az ultrahang fizikai alapelveit, majd sajátítsák el a tantervben szereplő modulok elvégzéséhez szükséges ismereteket.

A kurzust a MSOTKE POCUS munkacsoportja, Dr. Faluhelyi Nándor adjunktus a hazai POCUS oktatás aktív képviselője, a pécsi Orvosi Képalkotó Klinika adjunktusa, valamint Dr. Mesterházi András a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főorvosa, aneszteziológiai és intenzív terápiás, sürgősségi-oxyológiai szakorvosa tartotta. Rövid előadásokat és demonstrációkat követően minden
résztvevő a transzducereket kezébe fogva, több vizsgálóasztalon egymáson gyakorolhatta a sürgősségi célzott ultrahang képalkotás technikáját.

Köszönetet mondunk a két, nagy felkészültségű oktatónak, akik magas színvonalú kihelyezett tanfolyamuk második helyszínének befogadták Salgótarjánt.

A korlátozott részvevői létszámot meghaladó intézményi érdeklődés okán a tanfolyam zárásaként újabb kurzus megrendezéséről is szó esett, melyet reményeink szerint hamarosan meg is tudunk valósítani.

Forrás:Nool.hu
Fotó:NVSZLK