EQUAL E/39

„Engedj be az életedbe, és mi kitárjuk előtted a világot”

A támogatás összege: 45 190 000 Ft
A támogatás intenzitása: 100%
A projekt időtartama: 2005. 07. 01- 2008. 05. 31.
Fenntartási idő vége: 2013. 12. 31.

Nógrád megye legsúlyosabb problémája a magas munkanélküliség. A munkanélküliségi ráta országos átlaghoz képest kiemelkedő (9,3%) különösképpen Salgótarjánban és térségében magas.

A munkanélküliek jelentős részét alkotják a különböző fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek. Munkavállalási esélyeik kedvezőtlenek, a számukra nyújtott szolgáltatások elmaradnak a szükségleteiktől. Nem megoldott speciális képzésük és foglalkoztatásuk, a közintézményekbe történő eljutásuk, az ottani ügyintézés. Mindennapi életvitelük segítéséhez társadalmi összefogás szükséges, amelyet az Országos Fogyatékosügyi program is megfogalmazott. Mindezen problémakör feltérképezése után jutottunk el azon megállapításunkhoz, hogy csak helyi programon alapuló, innovatív elemeket magában foglalóképzési és foglalkoztatási struktúra, illetőleg módszertan kidolgozása képes megoldani a speciális problémákat.
Ennek érdekében támogatási szerződés jött létre a

 • Foglalkozáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, valamit a
 • Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal
 • Ezüstfenyő Idősek Otthona- Szent Lázár Megyei Kórház
 • Mozgáskorlátozottak Egymást Segítő Egyesülete
 • Csend Hangjai Alapítvány
 • Kanizsai Dorottya Egészségügyi szakközépiskola
 • Nógrád Megyei Munkaügyi Központ között.

Az „Engedj be az életedbe, és mi kitárjuk előtted a világot” című EQUAL Program „Az egész életen át tartó tanulás és az olyan „befogadó” munkahelyi gyakorlatokat támogatja, amelyek a munkaerő-paici diszkrimináció és esélyegyenlőségek szempontjából érintett emberek álláshoz jutását és munkában maradását segítik.

A projekt a Nógrád megyei szakmaközi csoportok együttműködésével a halmozottan hátrányos helyzetű fogyatékossággal élők megsegítésére alakult. Az együttműködés a célcsoportok képzésének és foglalkoztatásának megvalósítására, valamint az ezekhez szükséges speciális módszerek és infrastruktúra meghatározására irányult.

A projekt közvetlen célja 70 fő fogyatékossággal és megváltozott munkaképességgel élő ember képzésének és foglalkoztatásának támogatása, a munkahelyhez kötődő akadálymentesítési feladatok elvégzése, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, speciális igényeiknek megfelelő képzési infrastruktúra és módszerek megteremtése. kidolgozása, alkalmazása.

A célcsoport tagjai közül

 • 20 fő jelnyelvi tolmács
 • 15 fő számítógépkezelő- és ügyintéző titkár
 • 15 fő gyógymasszőr
 • 20 fő szociális gondozó és ápoló (házi gondozásban)

tevékenykedő képzés valósult meg speciális módszerek szerint.

A program keretében kórházunk a célcsoport számára gyakorló területet és munkaterületet biztosított, amely lehetőséget is adott a résztvevők beilleszkedésére. A képzéseket követően a Szent Lázár Megyei Kórház 19 fő foglalkoztatását vállalta.

A pályázat során esélyegyenlőségi terv készült a kórházunk által foglalkoztatott, közalkalmazotti jogviszonyban álló valamennyi dolgozóra kiterjedően. Emellett „Esélyegyenlőségi hét” és számos információs és felmérő fórum került megrendezésre.